Särskolan – En diskriminerings-anstalt?

Jag kan inte förstå varför man ”slussar” in personer som inte har varken utvecklingstörning eller annat funktionshinder som gör att man måste gå i särskola. Om man är totalt frisk och inga inlärningssvårigheter m.m. så ska man hellst tillhöra den vanliga skolan. Samma sak var det för mig. Men ändå inte. Jag kände mig i skolan både utanför och ”udda”. Men ändå som vanlig person. Exempel så var jag lite bättre på datorer, men fick ändå höra att jag inte fick på grund av platsbrist. Men de kunde göra så att jag fick någon form av utbildning ändå. Själv anser jag efter över 10 års fundering att det ändå är så att jag borde stå på mig. Men ändå blev allt fel. Vissa saker anser jag att stat och kommun inte gör något och gör annan hjälp i den ”vanliga skolan”. Alltså om personen behöver lite mer hjälp vid exempel läsning. För läs-svårihgeter exempel. så ska personen få den hjälp UTAN att han/hon ska gå på särskola.
Samma sak gäller den tjej som jag läste om i Aftonbladet: ”klassades som utvecklingsstörd”.
Jag menar att man borde sträva efter att försöka minska trycket på särskolan för de som inte behöver den hjälp på särskolan. För de som behöver särskolan ska man satsa på den undevisning som även påminner om den vanliga skolan. Men det kan man säga att när jag gick på gymnasiesärskolan så degraderade de mig från (om nivåerna ligger mellan 1 och 10) så låg jag då kanske på mellan 5 och 8 (minns ej hur bra jag var). När jag där efter gick till Gymnasiet så degraderade de mig till nästan nivå 3 i matte. För om jag gjorde 1 fel eller 2 fel i en stencil för matte-tal på ca 10 till 15 tal. Så tog de detta och gav mig en annan stencil och den var givet vis några nivåer lättare. Och kommentaren var ”vi ska se vad du kan”. hmm… ”Jag vet vad jag kan. Jag kan redan dessa talen.” säger jag. ”Men gör dessa i alla fall.” Jag orkade eller vet inte varför jag inte nekade och protesterade. Men ca 2 till 3 år senare (ca 1-2 år kvar på gymnasiesärskolan) så började jag få resultat. Fick den bok jag har berättigat till och började. Men då hade jag glömt det jag lärt mig i vissa räknesätt att jag blev skitarg. Idag är jag mest less på att skolan behandlar elever på detta sätt. Från det ena till det andra så blev jag mer eller mindre diskriminerad.

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

css.php