Planering kring ny dator och andra prylar

Sitter nu och funderar mycket kring hur min nästa dator kommer att bli. Vill ha en bra dator för ett bra pris. Ska till datorhandlaren på måndag för att kolla efter lite prylar. Om det är någon som läser bloggen kanske har tips på vad man ska tänka på mer än att jag redan vet märke (ASUS). Sedan är det andra saker som jag också vet. Men tänker skriva om det vid senare tillfällen. En tanke är att även köpa till ett bra ljudkort. Men eftersom många moderkort är försedda med bra ljud idag, så är det en låg prioritet.

Sedan har jag andra prylar som behövs och andra prylar som jag tänker rata:
Har hela tiden velat haft diskett-station. Den ryker och den kommer inte att finnas på nästa dator (dock har jag kvar min gamla dator för en del program som inte går att använda på Windows 7).

Windows 7 och Windows XP
Windows 7 har visseligen en ”emulering” av Windows XP så att jag kan köra äldre program. Men jag funderar att byta disk och installera Windows 98 och eventuellt kunna köra nostalgiska spel (om jag hittar drivrutiner förståss).

Chassi
Jag kommer också att byta chassi (eller snarare nytt chassi). Ett tystare chassi och kanske mindre. Jag vet inte exakt hur det blir där.

CD/DVD/Blu-Ray
Vet inte här vad som ska satsas på än… Förmodligen en DVD-brännare med Blu-Ray-stöd. Förmodligen bara EN enhet, eftersom jag inte använder CD/DVD copiering mellan 2 enheter.

Grafikkort
Här är en stor post. Jag ska kolla efter bra grafikkort med ASUS eller XFX chipset.

RAM-minnen
4-8 gb RAM-minne är ett minimum för mina behov….

Hårddisk (Harddrive)
Minimum 2 enheter internt. En för operativsystem (C-enhet) och en annan för övrig data på. Funderar på olika allternativ kring externa allternativ också.  NAS är ett eller också en hederlig USB-historia. Jag funderar också en hel del om att dela upp mina filer i olika kategorier kring diskarna. ”Liten disk” lika med dokument småbilder m.m. Stor disk lika med Musik, film m.m. och den tredje disk (4:e för min del) total backup-disk för samtliga enheter (Dock vissa filer för operativsystemets disk. Alltså C-enheten. Totalt utrymme för diskarna är väl ca 1-3 TB. (ca 800 GB för C-disken (operativsystemet), ca 1 TB för Backup-enheten och ca 1 tb för lagringsdiskar. Några av diskarna som redan finns i min nuvarande dator, funderar jag flytta ut till att ha Extern. Totalt blir av dessa restrerande diskar nuvarande 447 GB på 2 diskar. Var av en är intern nu.)

USB-portar och USB -nav/hubbar
Förmodligen så får jag kanske köpa en ny hubb till. Har en nu med 7 portar + det som kommer att finnas på den nya datorn. Det kommer att bli en del där också. Men jag förmodar att alla enheter som nu mer är bara USB-historia idag. Det kanske snarare blir brist på USB-portar idag, så att man kanske får köpa till en hubb till.

Processor (CPU)
Ja det kommer att bli en i7 Intel 64 bit.

Allt nog. Det blir nog bra detta. Planering fortskrider långsamt. Förmodligen blir datorköp någon gång efter sommaren. Kanske strax före eller strax efter julhelgerna. Det tar ganska lång tid till att spara ihop till en dator i dagsläget för min del. Men det är en annan historia. Finns det nått bra tips på vad för typ av moderkort, processor m.m. Än vad jag skrivit här.
Länkar m.m. kommer snart upp om villka prylar jag funderat att köpa eller planerar att köpa. Eller andra tips som andra kan köpa. Detta är bara en liten skummande på vad som kan komma skall inför mitt köp av ny dator. Vissa saker kommer jag nog att köpa i efterhand, alternativt köpa direkt vid köp av dator. Andra saker blir väl att jag köper löst också i efterhand, så som tangentbord, ny mus m.m. Har en bra skärm redan nu och är ca 2-3 år sedan jag köpte den. Så det kommer inte att bli en ny skärm nu i alla fall.

TV m.m.
En TV kommer att inhandlas om ca 1 år efter det att jag köpt en ny dator.

Andra planer kring teknikinköp är också senare är surround förstärkare alt, ny stereo med CD/DVD/radio m.m. kanske kan koppla in en Vinylspelare (gammal spelare som spelar upp vinylskivor eller LP-skivor och singel-skivor som är mindre i storlek, men oftast spelas i 45 varv per minut, LP 33 varv per minut.)

Slutord
Ja jag har väl inget annat än att peppa mig själv för dessa inköp inom några år. Vissa prylar här hemma är så gamla att de hade kallats för ”stenåldersprylar”. Men de fungerar i alla fall. Jag kommer nu inom ca 1-4 år att förnya min arsenal med teknikprylar för musik, film och TV och givet vis datorn. Men prioritering borde flyttas till annat än datorn. Men eftersom det mesta fungera som det ska, så är dessa prylar inte akuta.

Tack för mina privata funderingar kring prylköpen. Ha en bra helg och skynda långsamt!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

css.php