Olika former av handikapp……

Jag känner många personer som har en form av handikapp, utvecklingstörning och downs syndrom.
Många använder CP som skälls-ord. Jag försöker när jag hör detta att påpeka detta till folk. ANVÄND inte ordet ”CP” när nått har gått på tok! Det är en förkortning av ordet ”Cerebral pares” och är ett samlingsnamn för en rad störningar av muskelkontrollen, vilka uppstått på grund av en hjärnskada innan hjärnan är färdigutvecklad, det vill säga under fostertiden, under födseln eller under de första två levnadsåren.

( faktan togs från wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Cerebral_pares )

Jag är mycket medveten om att INTE använda ordet/förkortningen CP när jag är arg eller irreterad över nått. Jag är också noga med vad jag tänker säga när jag blir arg. Jag påpekar oftast till folk som använder detta. Man är inte ”CP” när man säger: ”Du är CP för du gjorde ’bort dig’.”.

Eller ropa ”CP!” när man gör fel.
Eller ropa ”CP!” när det går åt fel håll i ”utvecklingen”.
Nä alla ni som är ”normala” i samhället, om man nu är normal. Tänk efter FÖRE ni svär eller ska använda nått skälls-ord. Jag gör det varje dag. Dels för att jag umgås med folk som är just förståndshandikappade eller annat sätt har ett handikapp eller utvecklingstörning. Dem är människor dom också!

Själv har jag ”dolda” handikapp. Detta är ganska ”svårt” att se på mig rakt av. Jag blev väligt bra bemött senast jag var ute på krogen. En äldre medelålders kvinna kom fram och pratade med oss i vårt sällskap. Jag blev mycket glad av att hon helt enkelt struntade i eller ”synade” mitt dålda handikapp. Eller om jag har ett sådant vill säga.
Jag är inte diagnostiserad. Jag vet att jag har svårigheter med olika saker. Men jag försöker hela tiden vända till möjligheter. Jag vill nu hjälpa andra i och med att jag blev medlem i FUB, så försöker jag agera och hjälpa om just orättvisor.

Jag vill att alla ska tänka på detta med hur man bemöter folk som har handikapp. Prata inte som om de vore ett barn. Prata inte med dem som du pratar med ett barn. Prata precis som om du pratade med en annan vuxen. Det kan hjälpa än att stjälpa när man vill ha kontakt med folk. Dock kan man ”överdriva” en smula när det gäller detta. Men jag märker att man även gör detta bland äldre också. Men oftast med en helt annan karraktär i rösten för att de äldre oftast har hörselproblem.

Jag är glad över att Mats Melin (Känd som ”ICA-Jerry” i ICA-reklamen) får pris för sitt arbete mot fördomar mot människor med Downs syndrom. Jag blir mycket glad över detta. Att man är så fördomsfull mot andra människor är helt horriblelt!

Jag tycker att alla människor är lika värda. Om de har 1 ben eller har Downs syndrom eller kanske någon form av CP-skada. Eller sitter i rullstol. Jag märker också att SVT sänder mycket mindre Paralympics än OS. Varför?

Jag är less på alla människor som tycker och tänker om allt och alla innan de ens träffat personen som kanske har downs syndrom eller annat handikapp. Jag tycker det är ett enda hyckleri med vad man gör det till med olika människor som staten oftast sätter i ett visst fack. Jag vill att man ”slätar” ut gränserna mellan en som har downs syndrom och de som är ”normala”. Jag menar att de ska få sin hjälp de som behöver det. Men att man kan hjälpa att hjälpa. Inte stjälpa!

Länkar:
www.fub.se

3 svar på ”Olika former av handikapp……”

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

css.php