Region Halland – Vad är det för organisation?
1: för ett par år sedan (minns inte exakt när), så fick jag 2 kallelser till samma läkare inom ett par månader.
2: Fick en faktura och fick också ett telefonsamtal INNAN ens jag fick fakturan att jag kunde riva den.
3: Idag (20:e mars) fick jag en ny faktura (påminnelse) på 100:- (Samma summa som första fakturan).
Då var det så att jag INTE ska betala den fakturan alls. Men som ni ser ovan så får jag också en påminnelse om detta.
Min fråga är till Region Halland:
Är detta ekonomiskt försvarbart att skicka dubbla fakturor och dubbla kallelser?
Mitt svar är NEJ!
Jag anser att det kostar både tid och pengar för de som behöver vård och omsorg inom Region Halland. Jag menar, att man får 2 tider, då den ena kunde en annan patient kunnat få, då den ”onödiga” kallelsen inte skulle skickats. Bara där är onödiga kostnader. Sedan har vi dubbla fakturor (var av en är en påminnelse), det kostar också pengar att skicka ut fakturor i onödan, lönen, portot, kuvert och papper och allt vad det innebär.
Det är totalt systemfel i vården. De pratar inte sinsemellan avdelningarna om vad som ska göras och inte göras. Exempel om en patient inte behöver betala fakturan, så får patienten ändå en faktura osv. Samma sak med dubbla kallelser till läkare.
Samma sak gäller också hur ett företag gör med lager, ordermottagning och beställare och produktion. Det ska vara ett samspel mellan dessa och samma sak gäller inom vården också. Sedan så skyller de på att det är ”inte inlagt i systemet”. Tro fan det, då det är den mänskliga faktorn som spökar. Visst man kan göra fel då och då och att man inte är felfri. Men har märkt att det har blivit ett system ”att göra fel”. Hur mycket kostar inte alla dessa ”fel” som vården gör inom det administrativa? Fel i journaler, fel utskick och så vidare. Det är en eller flera anställda som har hand om olika saker inom detta. Jag har erfarenhet av att när man exempel är på företag och gör stora fel och systematiska fel under en viss tid kan företaget avskeda personen. Men i vården och i kommunen tycks det vara så att man kan göra hur man vill.
Ett exempel:
Kommunen har fått exempel 20 000:- för att renovera en viss del i en fastighet, som exempel ett kök och allrum på ett äldreboende. De sparar in och gör om så att det kostar ca 10 000:- Men för att man ska få pengar nästa år, så måste man slösa bort dessa 10 000:- och då säger kommunen att man ska göra om det en gång till. Snacka om slöseri med våra skattepengar.
Ett annat exempel är:
Man köper in x antal datorer och x antal av dessa används inte. Åker ner i exempel en källare. Kostnad för datorerna kanske uppgår omkring 300 000:- Var av de x antal datorerna kanske går på 100 000:- (som eleverna eller lärare eller annan personal använder). Då har ju kommunen eller Landsting/region/stat slösat bort 200 000:- i onödan. För att man måste köpa in för en viss summa för att få pengar till nästkommande år.
På grund av ”årsvis”-tänkande i vårt samhälle, så blir det helt galet ibland. Många företag tänker kortsiktigt. Andra länder tänker långsiktigt. Jag tror på det sistnämnda och jag tror också på att om man får en summa på exempel 20 000:- och gör av med 10 000:- Så kan man använda resterande pengar till annat i verksamheten, oavsett vart pengarna egentligen är avsedda för. Jag anser också att något måste göras och något måste göras NU. Med den slapphet och den axelryckning som många lever i kommunen eller i regionen eller inom staten, måste tänka om. Det handlar inte om stora ingrepp, utan om små och enkla saker. Att inte tänka på att man måste göra sig av med pengar för att få tillräckligt mer nästa år. Om man inte gör av sig med den summan, så får man mindre nästa år. Det ska inte fungera på det viset. Det är väl bra att man har pengar över, då man har gjort en renovering eller nyinköpta datorer osv.
Samma sak gäller med sin egen ekonomi. Sparar till buffert och till vad man exempel vill resa eller köpa osv. Visst vissa saker måste man låna till, så som hus och ibland även andra saker. Men det får inte gå till överdrift.