Wild child berör

Anna-Lena Winter skrev en låt för snart 15 år sedan och kring 2005 (i samband med tsunamin 2004, så gjorde vi en ”Asien-gala” på dåvarande lusthuset. Samma år och dag vi hade Asien-galan, så inträffade stormen ”Gudrun”. Men det blev en mycket minnesvärd kväll med både strömavbrott och intim början på kvällen och sedan drogs det igång med påmpa och ståt med musik från olika artister. Jessica Andersson var med och så Anna-Lena Winter som också var med i händelsernas centrum. Hon skrev en låt några år tidigare och den var så högaktuell då som den bara kan bli efter en sådan naturkatastrof. Wild child heter låten och den är minst lika aktuell idag som då hon skrev den. När jag lyssna på låten idag, så tänker jag på tsunamin, jag tänker framförallt på barnen i vårt samhälle runt om i världen. Jag tänker väldigt mycket på de fattiga barnen och hur världen egentligen ser ut idag. Anna-Lena Winter med dåvarande bandet Winter bakom sig gjorde första versionen bland annat hemma och bland annat i USA. Wild child är en av dem som kom med på skivan Million miles. Idag när jag lyssnar på låten som kommer att betyda mycket både för mig och inte minst för Anna-Lena Winter själv är en av hennes starkaste låtar som hon skrivit. Jag vet att hon skrev en låt på en platta senare och den skrev hon direkt efter tsunamikatastrofen. Men just denna låt Wild child är den jag kommer att bära med mig i resten av mitt musik-liv.

”Sticket” eller sista versen i ”Wild Child” som Anna-Lena Winter har skrivit ryser jag av beröring. Den är lika aktuell som då hon skrev den och när tsunamin inträffade och i dag. Bara texten gör mig gråtmild, rörd och jag bokstavligt talat ryser och håret på armarna reser sig nästan varje gång jag hör det lugna partiet:

”Is there any place left on mother earth
a free space, for a boy or for a girl
Who could really need some love and tenderness
No castle, no palace, just a place to rest”

Tolkar ungefär:
”Vi lever på moder jord, fri plats/värld för en kille eller tjej” och då tänker jag hur krig och flykt påverkar oss. Synd bara att just denna låt inte blev någon större världshit. Då den är så stark och vacker på samma gång. Ja vi lever i en jord som många av oss har ett fritt samhälle. Men vad lever barnen i andra länder?

Wild Child för hela världen är vad jag längtar efter.

Anna-Lena Winter har gjort denna låt till att minnas både bakåt, men också blicka framåt. Hon gjorde också en ”remake” på låten med ett nytt intro bland annat. Båda versionerna är kanonbra, då hon inte ändrat på texten.

Tänker mycket på barn och om hur människan är så korkad med allt med krig och flykt och hur vi förstör vår egen jord.

Version 2:

Kommer i fortsättningen att skriva om musik som berör. När det gäller annan musik, så kommer det inom snar framtid.

En av mina önskemål eller drömmar är att nån gång gästspela med Anna-Lena Winter och Hans Schakonat med 2 låtar som Anna-Lena Winter gjort. Var av en är just Wild Child.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

css.php