Autism stänger välfungerande grupp

Det har skett konstiga saker om en Facebookgrupp. Inom 1-3 dagar så har det varit så att vissa personer även adrministratörer har sin kraft att avsluta en grupp för sin egen vinnings skull. Eller är det några i förbundet som har fått för sig saker och ting. Visst gruppen har vuxit till 12 000 medlemmar. Tydligen har det varit bråk i just den gruppen av vissa eller enskilda medlemmar. Sedan har en stor profil gått ur just samma grupp. Men vad jag menar. ska man inte förbereda alla som har autism och/eller aspergers få förbereda sig i typ 1 vecka eller längre för att smälta att gruppen nu avslutas. Eller varför blir det inga fler administratörer? Är det ett styrelsebeslut? Är det ett fåtal medlemmar som startade gruppen som tagit beslutet?

Frågorna är många och gruppens namn är Autism & Aspergersförbunet och tydligen så har den bytt namn tidigare. Men inom samma ämne.

Detta brev fick jag som svar:

Hej Christer
Under framförallt det senaste året har det varit många händelser i gruppen där människor tagit väldigt illa vid sig och upplevt sig utsatta  och påhoppade. Det finns medlemmar som inte vågat skriva i gruppen då de sett hur andra ibland blivit bemötta.

Det är samtidigt väldigt många som haft glädje av gruppen. De är många fler än de som farit illa. Men hur många som än har glädje av gruppen kan inte det ursäkta att andra återkommande upplevt sig kränkta, sårade och nedvärderade.

Det är inget förhastat beslut, utan det har tagits efter många övervägningar. Frågan om hur förbundet ska förhålla sig till gruppen har varit uppe i styrelsen redan förra våren. Men eftersom det är många som haft glädje av gruppen har det funnits en förhoppning om att det ändå ska fungera i längden. Efter en rad händelser under hösten och nu i vinter tvingades vi inse att det ändå inte är hållbart.

Vi förstår naturligtvis att många som bara upplevt de positiva sidorna av gruppen nu blir besvikna. Vi tror och hoppas att alla som vill istället hittar andra grupper på facebook. Grupper som är mindre och där det är lättare att administrera och undvika att människor far illa.

När gruppen var mindre fanns inte alls samma konflikter och problematiska situationer. Kanske är det så att en grupp med 12 000 medlemmar upplevs som anonymare och att det är mer ”fritt fram” att skriva saker man inte skulle säga till människor man träffar fysiskt? Jag vet inte. Jag vet bara att sådana situationer blivit mycket vanligare det senaste året. Mycket av det som hänt har förhoppningsvis inte synts utåt i gruppen. Det beror på att admins (framförallt de andra admins) ideellt – på morgnar, kvällar (ibland nätter) och helger – lagt väldigt mycket tid och energi på gruppen. Det är inte så att det varit för få eller inaktiva administratörer. Det har varit många problematiska situationer, konflikter och svåra beslut för administratörerna. Även om det inte synts utåt, så har många farit illa i gruppen.

Jag är uppriktigt ledsen att många blir besvikna. Jag förstår att några uppfattar det som ansvarslöst att stänga ner gruppen. Gruppens admins och förbundets ledning ser det inte så, utan istället som att det är ett sätt att ta ansvar.

Autism- och Aspergerförbundet kommer naturligtvis fortfarande finnas på facebook, bland annat genom den officiella sidan och genom de sidor och grupper som distriktsföreningarna har för sina medlemmar. Hör efter med den distriktsförening där du är medlem om hur er närvaro på facebook ser ut. Om föreningen inte har någon grupp kanske det kan startas en? Jag tror att facebookgrupper är bra forum, men inte när grupperna blir så stora som denna blev.
Vänlig hälsning
Mats Jansson
Autism- och Aspergerförbundet
www.autism.se

Min fråga då är:
varför gick det så fort ändå? Varför stänga gruppen från en dag till en annan? Varför så hastigt? Ingen fick reflektera kring detta hur och när man kan starta nya ”inoficiella” grupper osv. Nä då Inte ens fler administratörer. Jag förstår ingenting egentligen. Jag blir heller inte ett dugg klokare av svaret jag fått heller som ni ser här, dock kan jag inte ta hela konversationen från min epost, men frågan löd att varför stänger ni en fungerande grupp?

Jag är och har varit medlemmar i olika föreningar genom åren. Vissa föreningar är jag medlem och inte aktiv, andra är jag medlem i och ÄR aktiv i. Dock blir jag sur och arg över hastiga saker som sker utan att medlemmarna inte får chansen att säga sitt. Då det var ungefär 12 000 medlemmar, så förstår jag inte varför man utökar administrationen till fler personer. Eller Blockerar/avvisar bråk och påhopp. Dels varnar.

Nä jag tycker det är helt horribelt hur detta är skött. Det är under min värdighet. Fy fan!

 

Notis: det är ingen vanlig grupp, utan Facebook-grupp

2 svar på ”Autism stänger välfungerande grupp”

  1. Det har varit mycket problem i gruppen bla personsangrepp. Jag förstår om de som har gruppen inte känner att de orkar ta hand om det.

    Beslutet om att säga ner gruppen är nog väl genomtänkt.
    Du får helt enkelt finna dig i att ett beslut är ett beslut.

  2. För det första
    1 beslutet är inte acceptabelt på det sättet som det lagts ned. för det 2:a så gick det så snabbt att x antal personer inte fick en chans att läsa innehållet. Nä att jag ska acceptera beslutet är ett beslut gör jag inte. Autism och Aspergersförbundet har gjort fel. Sedan så tycker jag inte om att du är Anonym.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

css.php